Μόλις ο επισκέπτης έρθει σ' επαφή με τους ανθρώπους της Σητείας και της γύρω περιοχής θα καταλάβει ότι δεν προσφέρει μόνο την ιστορία της, τη φύση, τον ήλιο και την θάλασσά της. Προσφέρει κυρίως μια αίσθηση ελευθερίας και ρυθμών ζωής πανάρχαιων και απολαυστικών συνδυασμένα με την απλόχερη προσφορά του Κρητικού που στο πέρασμα των χρόνων έμαθε να τιμά τον επισκέπτη του με την φιλοξενία που γι' αυτόν δεν είναι απλά μια συμπεριφορά συνήθειας, αλλά προσφοράς.

Σ' αυτά τα πλαίσια της ιερής προσφοράς της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν και οι πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των κρητικών με ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, όσπρια και λαχανικά, χόρτα και αρωματικά φυτά, άπαχα τυριά, κρέατα και ψάρια η βάση για την κρητική κουζίνα που τα τελευταία χρόνια μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και την διατροφική της αξία. Την κουζίνα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια του τόπου.

Μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει σε Πανεπιστήμια και άλλα επιστημονικά ιδρύματα αλλά και η ίδια η εμπειρία και η ζωή αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο προστατεύει τον άνθρωπο από καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, από πολλές άλλες παθήσεις και παρατείνει τη νεανικότητα και τη ζωή. Ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου, την οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις έχει επίσης το κόκκινο κρασί. H κρητική δίαιτα που έχει σαν βάση το ελαιόλαδο και στοιχεία τα όσπρια, τα πολλά λαχανικά και τα φρούτα, τα άπαχα κρέατα, τυροκομικά και ψάρια και το λίγο κρασί αποδείχτηκε από τις έρευνες ότι είναι η αιτία της καλής υγείας και της μακροβιότητας των Κρητικών - που είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο - και συνιστάται από τους ειδικούς επιστήμονες και διαιτολόγους.